Saturday 1 March 2014

Strawberry Mini Tarts

Do you know that moment when you crave something sweet but you fresh at the same time? Something that reminds you of spring days - getting longer, sunnier and warmer. 

The Swedish and the Chef did take a long break, but a lot of things have changed since the last recipe, including the kitchen. We do not live anymore in a tropical country, but we are back in Europe, and it has been a roller coaster trying to cope with all the changes. This was supposed to be our first real winter in years, but life had different plans for us... No snow, no cold, no rain. Instead, we got warm sunny days with birds singing outside. Well then, we better make a spring dessert, I say!



Ingredients (makes 3 mini tarts):

Shortcrust Pastry
150g all purpose flour
15g icing sugar
65g unsalted butter (at room temperature)
1 egg

Topping
250 ml cream
10g vanilla sugar + some to sprinkle
Strawberries


1. For the pastry, combine flour and sugar in a food processor, and process until mixed evenly. Add butter and process again to a fine crumbly texture. Add the egg and process until it comes all together. Knead lightly on a floured surface until smooth. Pat the top to flatten it. Wrap in baking paper and refrigerate 20 minutes or until is firm enough to roll out.

2. Roll the pastry to a 3 cm thickness. Place it on top of the mini tins, with a loose base, and trim off the excess of pastry. You should have enough pastry for 3 x 10 cm diameter tarts. Prick the bottom with a fork and refrigerate for another 10 minutes.

3. Pre-heat the oven to 200 ºC (no fan).

4. Place some baking paper on top of the pastry and fill it with baking beans or rice (to 3/4). Blind bake for 15 min. or until edges are golden. Remove the baking beans or rice and cook another 10 min. or until the base is dry. Cool down in the tins and transfer to a serving plate.

5. Whip the cream with the sugar, until thick. Spoon the cream into the pastry. Scatter some strawberries pieces on top, and sprinkle some more vanilla sugar on top.

Notes:
Double the recipe to obtain 1 normal sized tart (e.g. 24 cm).
Replace strawberries by other fruits you may like.

This recipe was adapted from Masterchef Australia.



Sabem aqueles momentos em que queremos alguma coisa doce mas fresquinha ao mesmo tempo? Algo que nos lembra dos dias de Primavera, que vão ficando mais longos, mais solarengos e mais quentes. 

O the Swedish and the Chef fez uma longa pausa, mas muitas coisas mudaram desde a última receita, incluindo a cozinha. Já não moramos num país tropical e estamos de volta à Europa. Os últimos tempos envolveram muitas mudanças e têm sido como uma montanha russa. Este era suposto ser o nosso primeiro Inverno depois de vários anos de Verão, mas a vida tinha outros plans para nós... Sem neve, sem frio, sem chuva. Em vez disso, temos tido dias de sol com passarinhos a chilrear à janela. Tudo bem, então o melhor é fazer uma sobremesa de Primavera!

Ingredientes (para 3 mini tartes):

Massa quebrada
150g farinha
15g açucar em pó
65g manteiga sem sal (à temperatura ambiente)
1 ovo

Recheio
250 ml natas
10g açucar de baunilha + algum para polvilhar
Morangos


1. Para a massa, combine a farinha e o açucar numa misturadora, and misture bem. Adicione a manteiga e misture de novo até obter uma textura areosa. Adicione o ovo e misture, até que a massa forme uma bola. Numa superfície enfarinhada, amasse ligeiramente a massa com as mãos, mas só até estar macia. Bata o topo até ficar liso, embrulhe em papel vegetal e refrigere durante 20 minutos ou até estar firme o suficiente para usar o rolo da massa.

2. Estenda a massa até ficar com 3 cm de espessura. Coloque-a em formas com fundo amovivel, e remova o excesso de massa nas bordas. A massa será suficiente para 3 formas de 10 cm de diâmetro. Pique o fundo com um garfo e refrigere novamente, durante 10 minutes.

3. Pré-aqueça o forno a 200 ºC (sem turbo).

4. Coloque um pedaço de papel vegetal sobre a massa nas formas e encha até 3/4 de arroz ou feijões. Coloque no forno durante 15 minutos ou até as bordas estarem douradas. Retire o arroz e o papel e coloque de novo no forno por mais 10 minutos, ou até a base estar seca. Deixe arrefecer nas formas e transfira depois para um prato de servir.

5. Bata as natas com o açucar até engrossarem. Com uma colher coloque a mistura dentro da massa. Espalhe pedaços de morango por cima e polvilhe com açucar baunilhado. 

Notas:
Para fazer uma tarte grande (cerca de 24 cm), multiplique a receita por 2.
Substitua os morangos por outras frutas.

Esta receita foi adaptada de Masterchef Australia.

4 comments:

  1. This strawberry tart looks delicious!

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  2. Looks delicious! Good luck on your run tomorrow. I should be running 7 miles tomorrow, but I'm in babysitting mode this weekend.

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  3. Thank you!It was delicious!
    LaLa Lane, how did it go with your run? Were you willing for a strawberry tart in the end? ;)

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  4. The tarts look quite beautiful. Anything with strawberries reminds me of summer. I've been having a lot of strawberries lately, but they are coming to an end, I already have trouble finding them in the supermarkets...

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